Bok om misjonsmartyrer

Fem norske frelsesoffiserer døde i japansk fangenskap i det som nå heter Indonesia under den andre verdenskrig. Nå har disse fem norske misjonsmartyrene fått sin egen bok.

Det er den pensjonerte frelsesoffiseren Synneva Skeide Vestheim som har skrevet boka, som har fått tittelen «Alle dager». Tittelen refererer seg til Jesu ord i misjonsbefalingen der han sier at han er med sine etterfølgere «alle dager».
De fem frelsesoffiserene hadde alle vært tjenestegjort i det som den gang ble kalt «Hollandsk Ost Indien» i forholdsvis mange år da japanske styrker okkuperte landet, og alle utlendinger ble internert. De var da også alle i 50-årsalderen da de døde. De fleste av døde av mangelsykdommer de pådro seg i fangenskapet, men en av dem, major Gustav Nyheim fra Stamsund, døde som følge av mishandling.
De fire andre misjonærene var: Anna Hatlehol Hiorth fra Ålesund, Ole Peter Røed fra Løiten, Sigurd Johansen fra Bergen og Vincent Midtbø fra Os utenfor Bergen. I tillegg døde Anna Hiorths 16 år gamle datter Ella kort tid etter at fangeleirene var blitt befridd. Boka forteller også litt om det videre livet til ektefellene til de fem misjonærene.
I 1955 ble det reist en minnestøtte over de fem i hagen til Frelsesarmeens krigsskole på Galgeberg. I dag står denne støtten på Frelsesarmeens gravfelt på Vestre gravlund i Oslo.
Synneva Vestheim var som ung frelsesoffiser misjonær i Indonesia en kort periode, men tjenestegjorde senere i mange år i Sør-Amerika sammen med sin nå avdøde mann.

Major Synneva Vestheim med boka om Frelsesarmeens fem misjonsmartyrer fra Indonesia (Foto: Nils-Petter Enstad).

Major Synneva Vestheim med boka om Frelsesarmeens fem misjonsmartyrer fra Indonesia (Foto: Nils-Petter Enstad).

Annonser

2 kommentarer til “Bok om misjonsmartyrer

 1. Charles røed

  Jeg er en stolt sønnesønn Ole Peter Røed. Min far, Arthur Røed, satt også noen år i japansk fangeleir.

  Svar
  1. fahistoriskselskap Innleggsforfatter

   Jeg hadde litt kontakt med din far for noen år siden. Han hadde også kontakt med min far, som var misjonær i Indonesia i noen år. mvh Nils-Petter Enstad

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *