Misjonsjubileum

Den norske misjonærgruppen som reiste ut i 1914

Den norske misjonærgruppen som reiste ut i 1914

Av Ole Andreas Husøy,
redaktør i Kristelig Pressekontor
 I år er det 100 år siden Frelsesarmeen i Norge sendte ut sin største gruppe misjonærer noen gang.

Utsendelsen av 25 frelsesoffiserer i 1914 var det norske svaret på en appell som Frelsesarmeens verdensleder Bramwell Booth hadde kommet med året før, der han ba om 100 nye misjonærer fra de nordiske land. De i alt 100 frelsesoffiserene fra Norden skulle til arbeidsmarker som India, Java, Korea, Sør-Afrika og Sør-Amerika. Sverige hadde den største kontingenten, med 50 misjonærer, mens de siste 25 fordelte seg på Finland og Danmark.

Frelsesarmeens Historiske Selskap markerer dette jubileet med en utstilling under Frelsesarmeens årskongress som finner sted 26. – 29. juni. Det er også blitt laget et hefte der alle de 25 misjonærene fra Norge er omtalt. Det er to av styremedlemmene i Frelsesarmeens Historiske Selskap, pensjonert frelsesoffiser Synneva Vestheim og forfatteren Nils-Petter Enstad, som har laget heftet.

Varierte karrierer
Omtalene i heftet viser at lengden på misjonstjenesten for de 25 norske misjonærene fra 1914 ble ganske varierende. Noen av dem kom hjem etter bare et års tid, mens andre gjorde misjonstjeneste i flere tiår.
Flere av misjonærene fra 1914 fikk senere viktige posisjoner i Frelsesarmeen i Norge. Det gjaldt blant annet A.T. Gundersen og Lars B. Jarnes. Førstnevnte var blant annet divisjonssjef, sistnevnte sjefssekretær. Det var da disse to framførte en duettsang fra zulukirken at David Welander fikk inspirasjon til sangen «Navnet Jesus blekner aldri».
En annen fra 1914-gruppen var Johannes Befring fra Bergen, og som senere var redaktør for Krigsropet i mange år, og forfatter av en rekke bøker fra misjonsfeltet Java i det nåværende Indonesia.
Ifølge heftet «Den store misjonærutsendelsen» regner man med at 224 norske offiserer har vært eller er i Frelsesarmeens tjeneste i utlandet.

Publisert gjennom www.kpk.no

 

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *