Kunst eller kitsch?

Bildet heter "Räddning" og skal være malt av en svensk frelsesoffiser, major Oskar Cederlund, tidlig på 1900-tallet. Henger i lokalet i Uppsala.

Bildet heter «Räddning» og skal være malt av en svensk frelsesoffiser, major Oskar Cederlund, tidlig på 1900-tallet. Henger i lokalet i Uppsala.

I flere av Frelsesarmeens lokaler, både i Norge og Sverige, henger det bilder av denne typen som er ment å si noe om de første frelsessoldatenes oppfatning av seg selv, sin oppgave og sitt kall. Dette er et svensk bilde, og visstnok et originalt maleri. Men det finnes også en del plakater og reproduksjoner av bilder med liknende motiver. Vinduet med flagget og den smale stien opp mot det tomme korset er kanskje det vanligste her i Norge. Også anerkjente kunstnere brukte motiver fra Frelsesarmeen i sine bilder. Mest kjent er nok bildet av «Marskalken» som selger Krigsropet («En Avant») på en kro i Paris (malt av en svensk kunstner) og bildet fra åpningen av Son korps i sin tid: «Stormangrep på en fiskerby», malt av Wilhelm Peters. Korpset ble nedlagt, men bildet lever.
Bildet ovenfor er nok mer kitsch enn det er kunst, men det fortjener å bli husket likevel.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *