Åpenhjertige memoarer fra frelses-veteran

Rasmus Kristoffersen fra Bergen var en av pionerne i Frelsesarmeens historie i Norge. Han levde fra 1873 til 1949, og alt før han var 30 år hadde han ledende stillinger i Frelsesarmeen. På sine eldre dager skrev han om mange av sine opplevelser som frelsesoffiser; et manuskript som hans familie senere har tatt vare på.

Årets hefte av Selskapets tidsskrift formidler oberst Rasmus Kristoffersens livsminner

For et par år siden ble familien og Frelsesarmeens Historiske Selskap enige om et samarbeid med tanke på å publisere disse nedtegnelsene, og i forbindelse med årsmøtet i selskapet lørdag 20. november 2021 ble de presentert. Memoarene gis ut som årets utgave av selskapets tidsskrift.
– Det er en styrke ved dette manuskriptet at det i utgangspunktet ikke er skrevet med tanke på publisering, men trolig mer som med tanke på Kristoffersens egne barn og deres etterkommere, sier Per Arne Krumsvik, som er leder for Frelsesarmeens Historiske Selskap.

Åpenhjertig
– Mye kristen memoarlitteratur preges nok av en vilje til dels fortie, dels skjønnmale konflikter. Her har «Rasmus», som vi bare har kalt ham internt i prosessen, vært mer åpenhjertig, med til dels klare og kritiske vurdering, sier Krumsvik.  -Men de som måtte vente noen «juicy» avsløringer blir nok skuffet, legger han til.

Leder og sanger
Rasmus Kristoffersen hadde en rekke sentrale stillinger i Frelsesarmeen, blant annet som feltsjef og krigsskolesjef. Han var også en meget habil sanger, med det som beskrives som en vakker tenorstemme.
Som pensjonist holdt han en rekke kirkekonserter, akkompagnert av sin sønn, den kjente kordirigenten og arrangøren Dag Kristoffersen.
Hans svigersønn David Welander har skrevet seg inn i norsk salmehistorie med tekster som «Jeg har vandret med Jesus» og «Navnet Jesus blekner aldri».

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *