Årsmøte 2023:
Frelsesarmeens Historiske Selskap (heretter: Selskapet) hadde sitt ellevte ordinære årsmøte i Rusomsorgens lokaler i Grønlandsleiret 30 i Oslo lørdag 2. desember. Det er Frelsesarmeens rusomsorg som har stilt rom til fri disposisjon for Selskapets museumsformål, med adgang til møterom og kjøkkenfunksjoner.
Foredrag:
Det er tradisjon at Selskapet innbyr til et foredrag i forbindelse med årsmøtet. Årsmøteforedraget var ved styreleder Per Arne Krumsvik og omhandlet Frelsesarmeens Arkivprosjekt. Krumsvik var i 2022-2024 ansatt som prosjektleder for å innhente, sortere og avlevere Frelsesarmeens historiske arkiv til Misjons- og diakoniarkivet i Stavanger. Arkiv fra hele Frelsesarmeens enheter i hele landet er hentet og avlevert. Mange historisk viktige dokumenter og artefakter er reddet fra glemsel og destruksjon. MDA byr på godkjente omgivelser for arkiv med rett temperatur (17 grader celsius) og rett luftfuktighet. Lokalene i Stavanger er brann- og bombesikre. MDA vil i det videre ivareta det daglige veilednings- og formidlingsansvar for samlingen. Frelsesarmeen har kjøpt 1000 hyllemeter og har foreløpig avlevert 700 meter med materiale. De øvrige meterne vil bli fylt i årene som kommer. Forskningsenheten ved hovedkvarteret er i jevnlig dialog med MDA om fremtidige formidlings- og profileringsprosjekter. Ønsket er at forskere, studenter og interessert publikum skal ha glede og nytte av et rikholdig materiale som favner viktig norsk historie.
Styret:
Årsmøtet valgte følgende styre:
Per Arne Krumsvik, Askim, leder (gjenvalg).
Styremedlemmer:
Maria Herikstad, Drammen (gjenvalg)
Emil Skartveit, Halden (gjenvalg)
Nils-Petter Enstad, Arendal (gjenvalg)
Stig Axelsson, Kristinehamn (gjenvalg)
Marta Maria Espeseth, Høybråten (gjenvalg)
Styrets arbeid:
Styret har i løpet av arbeidsåret gjennomført fire styremøter.
Medlemmer:
Pr. 1. oktober har Selskapet 137 medlemmer.
Aktiviteter:
Tidsskriftet for 2023 ble lansert på kulturcafé i Grünerløkka korps og nærmiljøsenter 6. juni. Tidsskriftet hadde tittelen «Frelsesfanen og solkorset – Frelsesarmeens under andre verdenskrig». Per Arne og Nils-Petter holdt innlegg om tidsskriftet. Professor Hallgeir J. Elstad, Det teologiske fakultet holdt respons. Bente Hille fremla noen av sine funn fra sin masteroppgaven som tar for seg Frelsesarmeens holdninger til jøder og det jødiske og hvordan dette fremkom disse i Krigsropet og Frelsesoffiseren i perioden 1933-1947.
25. april var styreleder og styremedlem Espeseth med om å etablere Frälsningsarméns Historiska Sällskap i Stockholm. Sällskapet ledes av Stig Axelsson, som også er styremedlem i vårt styre. I forkant av etableringen hadde vi et innledende møte med landsleder for Frälsningsarmén i Sverige Bo Jeppsson. Samtalene dreide seg om fremtidige samarbeidsprosjekter til fremme for FA-historie.
Tidsskrift for 2024 ble publisert i september og hadde tittelen «Jeløy folkehøgskole 1974-2022 – en annerledes folkehøyskole». Tonje Ellingsen Ringvold (tidligere elev og miljøarbeider), Morten Bjartveit (tidligere lærer og inspektør), Hans Nilsson (tidligere rektor) og Per Arne Krumsvik satt i redaksjonen. Boken ble lansert med en større boklansering under ledelse av Oberst Jostein Nilsen på Moss korps, Jeløy
I løpet av arbeidsåret har Selskapets medlemmer deltatt som guider i fire historiske vandringer på Grønland i Oslo, i tillegg har det vært seks guidede besøk på Frelsesarmeens museum. Flere av disse er gjort i samarbeid med HR-avdelingens kurs for nyansatte i Frelsesarmeen «Suppe, såpe, frelse». Guidet tur og museumsomvisning kan bestilles hos oss på selskapet@frelsesarmeen.no.
Emil Skartveit og Per Arne Krumsvik har nedlagt mye arbeid som redaktører og forfattere av boken om Frelsesarmeen i Nord-Norge 1891-1960. som blir årets utgivelse fra selskapet i 2025. Boken forlegges av Orkana forlag og vil delfinansieres av Frelsesarmeen.
Økonomi
Selskapet drives av frivillig innsats og gjennom kontingent. Medlemskap koster kr. 300.- pr. år og inntektene fra dette går primært til produksjon av Selskapets publikasjoner og materialkostnader ved ulike arrangementer. Selskapet har de fleste år gått i balanse. Med to bokproduksjoner og høy aktivitet siste år ligger Selskapet an til å gå mot et underskudd for budsjettåret 2024. Rapportering for dette vil bli reflektert i neste årsrapport.
Annet:
Blogg
Selskapet har opprettet en blogg der artikler og nyhetsmeldinger blir lagt inn. Bloggen heter www.fahistoriskselskap.bloggnorge.com. Administrator er styremedlem Nils-Petter Enstad. Bloggen redigeres kronologisk slik at den nyeste saken alltid ligger øverst. På bloggen er det flere biografiske artikler, noen litterære artikler og en del oversikter. Minneord over frelsesoffiserer som er blitt forfremmet til herligheten blir også lagt ut på bloggen.
Facebook
Selskapet har ingen egen Facebook-side, men det er tre Facebook-grupper som etter styrets mening berører Selskapets arbeidsområde. Det er gruppene «Frelsesarmeen i gamle dager», «Frelsesarmeens arkiv» og «Gamle sangtekster fra Frelsesarmeen».
Nye artikler/tekster på Selskapets blogg som oppfattes som relevante for en av disse gruppene, blir rutinemessig linket til en av disse gruppene av bloggens administrator.
Antikvariat Salvata
Selskapet råder over en boksamling av litteratur utgitt av eller som omhandler Frelsesarmeen. Titlene er tilgjengelig på Selskapets bokliste og noen titler er lagt ut på nettbutikken til Handelskompaniet. Handel med disse bøkene gav i 2023/2024 rundt kr. 40.000 i inntekter. De høye inntektene i år kommer av at inntektene av salget for boken om Jeløy blir utført gjennom Antikvariatet. Inntektene går til dekning av utgiftene til bokproduksjonen.
Historisk materiale
Selskapet er opptatt av at arkivgjenstander som brev, dagbøker, protokoller, faner og andre «artefakter» blir tatt vare på. Dessverre er altfor mye verdifullt, historisk materiale blitt kastet og destruert i årenes løp. Selskapet er også interessert i å overta gamle bøker publisert av Frelsesarmeen som måtte befinner seg på korps, institusjoner og i private hjem.
Framover
Etter tretten års arbeid, må Selskapet kunne sies å være i god drift og med en balansert økonomi (takket være stor frivillig innsats). Det er styrets inntrykk at Selskapet blir oppfattet som en viktig og verdifull aktør i bevaringen av Frelsesarmeens historie, dokumentasjonen av denne og ved å holde ved like mange av de fortellingene som finnes om Frelsesarmeen. Styret opplever at ansettelsen av styrets leder som rådgiver i forskningsenheten er en anerkjennelse av Selskapets arbeid med forvaltning og formidling Frelsesarmehistorien.
I 2025 må den historiske utstillingen, som Selskapet har hatt ansvar for, flyttes fra Grønnlandsleiret 30. Vår gode verter i Rusomsorgen har lånt ut lokaler til svært gunstige leievilkår skal flytte til nye lokaler på Ensjø. Selskapet søker å finne nye lokaliteter for et nytt museum.
Selskapet ønsker fortsatt å bidra til en gjennomtenkt og strategisk måte å ta vare på og formidle Frelsesarmeens historie i Norge, Island og Færøyene, Danmark og Sverige. Vi tror økt fokus på digitalisering og en overordnet strategi for Frelsesarmeens museum vil bringe oss nærmere et slikt mål.
Oslo, 22.11 2024
For Frelsesarmeens Historiske Selskap
Per Arne Krumsvik
styreleder
Maria Herikstad styremedlem | Nils-Petter Enstad styremedlem | Stig Axelsson styremedlem | Emil Skartveit styremedlem |
Marta Maria Espeseth styremedlem |